دسته موتور و گیربکس خودرو چه وظایفی به عهده دارند؟

۱. تحمل وزن و سنگینی مجموعه موتور و گیربکس خودرو
۲. خارج کردن ارتعاشات موجود از عملکرد موتور خودرو و یا گذر از ناهمواری‌ها
۳. دفع قدرت گشتاوری است که موتور خودرو به هنگام کار کردن روی آن سوار می‌نماید.
این قطعه که به آن دسته موتور یا Engine Mount می‌گویند وظیفه حفظ تعادل در نیروهای وارده به قطعات مختلف اطراف خود را دارد که به عملکرد بهتر ماشین کمک می‌کند.

دسته موتور مهم‌ترین و شناخته‌شده‌ترین تکیه‌گاه درون یک خودرو است. دسته موتور‌ها در بالا و پایین و یا دو طرف یک موتور قرار می‌گیرند. و چون پیشرانه را به شاسی ارتباط می‌دهند، از لرزش و تکان خوردن آن نیز جلوگیری می‌کنند. اما ببینیم این دسته موتور‌ها چه انواعی دارند و از چه قسمت‌هایی تشکیل می‌شوند.

خودرو برای تحمل وزن جعبه دنده دارای اتصالاتی است که به آن دسته گیربکس یا برخی مکانیک‌ها دسته موتور گیربکس می گویند. این دسته‌ها در خودرو‌هایی که جعبه دنده در پشت موتور و زیر دالان گاردان قرار دارد، به‌راحتی قابل دیدن هستند و کارکرد مهمی نیز دارند. موتور در هنگام تولید نیرو، گاز خوردن‌های ناگهانی، عبور از دست‌انداز، به واسطه لرزش‌های ذاتی خود پیشرانه، تقه‌های ناشی از رها شدن کلاچ یا درگیری و خلاص شدن تایر‌ها و … به خاطر دارا بودن حالت گردشی و اتصال به بقیه قسمت‌ها، تکان‌های جانبی پیدا می‌کند تا این انرژی دفع شود.

اگر موتور یا جعبه دنده به طور کاملا ثابت مثلا با استفاده از پیچ و مهره و یا جوش به شاسی متصل شود، تکان‌هایی که از این دو قسمت به شاسی وارد می‌شود باعث خرابی و پیچش شاسی و خود موتور و جعبه دنده می‌شود. پس باید یک انعطاف‌پذیری بین محل اتصال موتور و گیربکس با شاسی باشد که در این زمان وجود دسته موتور کاملا حس می‌شود.

دسته موتور را برروی خودرو ها قرار می دهند تا وزن خودرو و تمام وزن موتور و متعلقات آن مانند گیربکس را تحمل کند. البته وظیفه رفع ارتعاشات ناشی از عملکرد موتور نیز بر عهده این قطعه است. همچنین به هنگام عبور خودرو از جاده ها و مسیر های ناهموار خودرو دچار ارتعاش و لغزش هایی می شود. بخشی از این حرکات نیز به وسیله دسته موتور تعدیل می شود.

دسته موتورها وظیفه دارند که وزن موتور وسیله نقلیه را تحمل کنند. ارتعاشات ناشی از احتراق سوخت در موتور را جذب کنند و همچنین از حرکت بیش از اندازه موتور که می تواند ناشی از نیروهای وارده از جاده باشد نیز جلوگیری کنند. همچنین این قطعه به موتور خودرو اجازه حرکت در زمان شتاب گیری یا ترمز گرفتن را نمیدهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *